Your lie in April

szeptember 22, 2017


Egy hosszabb kihagyás után ismét egy anime ajánlóval érkeztem. A mostani darab is egy igazi gyöngyszem. Voltak ugyan kétségeim és előítéletem, de végső soron nagyon is elnyerte a tetszésemet. Ez pedig nem más, mint a Your lie in April (Shigatsu wa Kimi no Uso).
Egy zenés animéről van szó, ahol ebből kifolyólag is fontos szerepet tölt be a zene, a hangszerek, de mindezek mellett még nagyon sok más komoly témát is boncolgat

A főszereplőnk Arima Kousei, akiről már nagyon kicsi korában kiderült, hogy nagy tehetsége van a zenéhez és a zongorázáshoz. Sorra vitte el az első helyezéseket a versenyeken. Azonban, édesanyja halála után, képtelen volt tovább zongorázni. Olyan pletykák terjengtek róla, hogy többé már nem hallja saját játékának a hangját. Ezek után két évvel később kezdődnek az események. Két év telt el, hogy egyáltalán a zongorához leült volna. Majd gyerekkori barátjának köszönhetően, Tsubakinak, megismerkedik Miyazono Kaori-val, aki egy gyönyörűszép, heves temperamentumú hegedűművész, aki formabontó módon játssza el a különböző darabokat. Vajon Kaori milyen hatással lesz az egykori ex-zongorista zsenire? Képes lesz újra játszani, és ha igen milyen áron?

Ahogy azt feljebb is már említettem nagyon sok fontos kérdést tesz fel az emberben ez az anime. Voltak részek, képek, amiknél azt gondoltam, hogy „ez talán már kissé túl giccses“, de mégsem állíthatom ezt teljes bizonyossággal, hiszen mindenek ellenére, mégis annyira életszerű. Nem mindig az történik, amire számítanánk, ami beleillene egy happy, rózsaszínhabcsókos álomvilágba. Viszont határozottan próbálja kissé művészibb úton megragadni a dolgok velejét. Hiszen a látványvilága FANTASZTIKUS, eszméletlen gyönyörű, és az áprilisi hónap külön fontossággal bír, ezért nagyon szép, mikor mindent beborítanak a cseresznyevirág szirmai. És már szinte költői monológok hangzanak el, főleg, mikor azt halljuk, ahogy a szereplők magukban gondolkodnak. Kicsit nekem az a legfurcsább az egészben, ami miatt nem is nagyon fűlött a fogam a megnézéséhez, hogy a szereplőink elvileg csak 14 évesek, de ennél szerintem sokkal érettebb benyomást keltenek és ugyan egy nem túl bonyolult animéről van szó, de cseppet sem elhanyagolható mondanivalóval. Szóval ez ne zavarjon be benneteket se.

A szereplőink eléggé kidolgozottak. Egy-két kivételével sok mindenkiről, sok mindent megtudhattunk. Hirtelen nem is tudok egy konkrét kedvencet kiválasztani. Én nagyon bírom Kousei szerénységét, kedvességet, hogy látszólag csak egy pótnak tűnik, mellékvágányosnak és közben a valóságban ez mennyire nem igaz, hiszen abszolút nem az. Tsubaki pedig belopta magát a szívembe. Egy, a legtöbb fiúnál is erősebb lányról van szó, aki közben annyira szerethető, kicsit erőszakos és mégis nagyon cuki. Kaori esete sokkal komplexebb. Kulcsfontosságú szerepe van az animében és nem véletlenül, mégis általa nagy fordulatok következnek be.

A történetről ennél többet nem is szeretnék említeni, mert abszolút megéri megnézni és nem szeretnék előre spoilerezni. Az utolsó rész vegyes érzéseket keltett bennem, de mindenféleképp egy szép, jól megoldott elvágása volt a történetnek, bár egy kicsit mégis csalódott voltam. Még mondanék többet is hozzá, de nem akarom előre lelőni a poént, főként annak, aki esetleg még nem látta és szereti az ehhez hasonló animéket. 10/8.5



Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.